Geschiedenis van ‘De Lindeboom’

De Lindeboom bestaat al lang: in 1827 wordt in een Koninklijk Besluit betreffende een nieuw stuk van de Rijksweg Zutphen-Winterswijk-Duitsche grens de herberg De Lindeboom al genoemd.

In 1852 werd het gebouw van landbouwer en tapper Engelbertus Nijenhuis, dat eerst op een andere plaats stond, in gedeelten naar de huidige locatie aan de Kottenseweg overgebracht.

Op 24 januari 1882 krijgt De Lindeboom zijn vergunning. Dit gold voor de keuken en de kamer. Na het overlijden van G.J. Stemerdink gaat de vergunning per 1 mei 1904 over op de weduwe. Nu worden ook de oppervlakten van de keuken (28 m2 ) en de kamer (17 ½ m2) vermeld. Op 15 april 1905 wordt opgenomen dat de vergunning voortaan zal gelden voor de verkoop van hoeveelheden van minder dan tien liter voor gebruik ter plaatse of elders. Op 13 oktober 1905 wordt de vergunning uitgebreid voor de zaal van 30 m2.

Herberg de Lindeboom

Arrangementen

Bekijk al onze arrangementen, zoals bijvoorbeeld het Verwen arrangement of het Fietsvierdaagse arrangement en boek direct.

Omgeving

De omgeving van de Achterhoek is adembenemend mooi. De door het coulissenlandschap omgeven bekenvalleien zijn uniek in Nederland.

hotelkamers-hotel-de-lindeboom-winterswijk7

Hotelkamers

Onze hotelkamers zijn netjes en functioneel ingericht en zijn allen voorzien van een badkamer met douche en toilet.

 

Hotel- en buurtfunctie

Al in het begin van de vorige eeuw was er al sprake ven een zekere hotelfunctie, al zou men misschien beter van kostgangers dan van hotelgasten kunnen spreken. Het betrof bijvoorbeeld douaniers, die tijdelijk aan de grens werkten. In die tijd was het café een echte “paardenhalte”. Reizende kooplieden te paard of met paard en wagen legden aan om wat te eten of te drinken en om hun paarden te (laten) verzorgen. Ook had het café vanzelfsprekend een buurtfunctie. Vanaf 1945 heeft de Brinkheurnse Schietvereniging tot op heden haar domicilie bij de Lindeboom.

Het boerderijaspect heeft tot 1958 bestaan. Toen werden de laatste koeien verkocht. De deel werd daarna omgebouwd tot restaurant en er kwam een grote keuken bij. In 1977 en 1978 volgde bij een modernisering een uitbreiding met 20 hotelkamers. Dit aantal werd in 2000 bij een volgende modernisering teruggebracht naar 18.