Villa Mondriaan is een museum over de jonge jaren van de wereldberoemde schilder Piet Mondriaan. Van New York tot Parijs en van Tokio tot Keulen: iedereen kent zijn schilderijen met de rechte hoeken en de felle kleurvlakken. Maar wist je dat Piet Mondriaan zijn eerste stappen op het kunstenaarspad zette in Winterswijk? Van zijn 8e tot zijn 20e levensjaar woonde hij aan de Zonnebrink 4 in Winterswijk. Daar raakte hij in de ban van het tekenen en later van het schilderen. Het oude woonhuis wordt nu een interactief museum over het leven van Mondriaan. In de bijbehorende galerie wordt in samenwerking met het Gemeentemuseum in Den Haag een expositie van vroege Mondriaans gerealiseerd. Villa Mondriaan neemt je mee in het levensverhaal van Piet Mondriaan. Via interactieve media vertellen verschillende personen over de kunstenaar, de villa en zijn tijd in Winterswijk. In de galerie kun je zijn werk bewonderen. Ook is er een bookshop, een museumcafé en een centrum voor educatie. Dus wil je meer weten over Mondriaan? Breng dan eens een bezoek aan Villa Mondriaan. Jantje keert terug naar Villa Mondriaan Het schilderij Jantje kon een goede opknapbeurt gebruiken. Simonis & Buunk, een vaste samenwerkingspartner van Villa Mondriaan, heeft hierop besloten het werk kosteloos te restaureren. Bijzonder is dat de eerste stap van het restauratieproces in het museum heeft plaatsgevonden tijdens de speciale Jantjedag op 24 januari. Nu is het schilderij gerestaureerd en is de lucht achter Jantje weer blauw! Piet Mondriaan was goed bevriend met de vader van Jantje en kwam zodoende veel bij de familie over de vloer. Als dank dat de kunstenaar een tijd bij hen in huis woonde schonk Mondriaan een portret van het jongetje. Het doek is altijd in de familie gebleven en is sinds 2013, toen prinses Beatrix het oude woonhuis van Mondriaan opende door Jantje te onthullen, in langdurige bruikleen gegeven. Tijdens de restauratie hebben de restauratoren van Simonis & Buunk Jantje ontdaan van oppervlakkig vuil en de oude vergeelde vernis. Hierdoor is de lucht achter Jantje weer blauw. Ook is het schilderij behandeld voor de ouderdomscraquelé waardoor alle verf nu weer goed vast zit. Na het aanbrengen van een nieuwe vernis laag zijn er een paar kleine retouches uitgevoerd en is het schilderij nog voorzien van een slotvernis. Het werk is nu weer te bewonderen op zijn oude vertrouwde plek in Villa Mondriaan.